Meinberg LANTIME M3000 – Nova platforma časovne sinhronizacije po Vaši meri

Podjetje Meinberg danes predstavlja najnovejšega člana iz družine NTP časovnih strežnikov LANTIME za široko uporabo na področju časovne sinhronizacije. Vsi modeli LANTIME M3000 so standardnih dimenzij z 19 colskim ohišjem, višine 3U (133,5 mm) in z v celoti prilagodljivo modularno zgradbo. Prav modularnost omogoča sistem časovne sinhronizacije “po meri”, s široko izbiro standardnih modulov (oz. gradnikov). S tem je dosežena cenovno učinkovita, a hkrati izjemno vsestranska rešitev za Vašo časovno sinhronizacijo.

Meinberg LANTIME M3000 – Nova platforma časovne sinhronizacije po Vaši meri

M3000 je prvi v seriji Meinbergovih IMS (Intelligent Modular Systems) izdelkov, ki nudijo možnost redundance: bodisi virov referenčnega časa bodisi napajalnikov ali hladilne enote, v kombinaciji s posebnim modularnim ohišjem, ki podpira hitro zamenjavo modulov in njihovo razširitev med samim delovanjem naprave. 18 režna, 3U standardna strežniška oblika ohišja LANTIME M3000 omogoča uporabo do 4 napajalnikov (za enosmerno in izmenično napetost, možnost kombinacije obeh variant), dve poziciji sta rezervirani za referenčni uri s sprejemnikom točnega časa, sledi preklopna enota, centralno-procesna enota in 10 vhodno/izhodnih modulov.

Meinbergovi popolnoma novi IMS napajalniki so izdelani namensko za visoko energetsko učinkovitost. Dva modula, ki sta trenutno na tržišču, podpirata 100-240 VAC/DC ali 18-72VDC. 4 reže, namenjene napajalnikom, je možno opremiti s poljubno kombinacijo obeh AC in DC napajalnikov, v primeru, da sta v omari na voljo oba vira napetosti.

Popolna redundanca je na voljo tudi za vir referenčnega časa, ki predstavlja jedro LANTIME časovnega strežnika. Vsak časovni modul ima vgrajen visoko stabilen in točen oscilator, ki je sinhroniziran z referenčnim virom kot sta GPS ali GLONASS ali kakšnim drugim časovnim signalom, na primer 1PPS, 10MHz, E1/T1 ali IRIG kodiran signal.

Meinbergov MRS (Multi Reference Source) koncept je del IMS platforme, ki omogoča izbiro virov referenčnega časa tudi prek mrežnih protokolov kot sta NTP ali PTP (Master Clock). V tem primeru so časovni in frekvenčni referenčni viri razporejeni v prednostno listo, ki jo določi uporabnik sam. Vsak M3000 sistem ima predvideni dve poziciji za referenčni uri (CLK slots) in eno pozicijo za stikalo med njima (RSC slot). M3000 omogoča konfiguracijo tako z eno referenčno uro kot tudi možnost redundance. V tem primeru uporabnik lahko izbira med različnimi referenčnmi moduli na primer Meinberg GPS180, GLN180 ali modul s kombiniranim GPS/GLONASS sprejemnikom. V primeru, da sta obe CLK reži zasedeni, je potreben nov, izredno zmogljiv RSC (Reference Switch) preklopni modul, ki poskrbi za nemoten prehod s primarne ure na redundantno uro, če pride do okvare na primarni uri ali izgube sinhronizacije. RSC modul lahko deluje v samodejnem načinu (automatic mode) ali kot ročno nastavljiv.

M3000 - raznovrstna modularna zgradba

CPU modul je kot središčni procesni upravljavec še ena izmed bistvenih enot LANTIME M3000 sistema. Upravlja vse nadzorne in konfiguracijske vmesnike, obenem pa je zadolžen za pošiljanje alarmnih in statusnih sporočil. Kot pri vseh LANTIME sistemih tudi CPU enota strežnika M3000 zagotavlja visoko točnost in zanesljivost NTP sinhronizacije vsakemu SNTP ali NTP skladnemu odjemalcu. Na preverjenem CPU modulu C051F se izvaja Meinberg LANTIME V6 programska oprema, ki je skupna vsem strežnikom iz LANTIME serije, od kompaktnega M100 za pritrditev na DIN letev (DIN rail- mount) do funkcionalno raznolikih in zelo prilagodljivih M300 in M900 modelov. Programska platforma LTOS V6 nudi vsestranski na novo zasnovani spletni vmesnik, kakor tudi SNMP protokol za celovito integracijo Vašega LANTIME strežnika v sistem upravljanja naprav v mreži.

Novosti, kot so virtualni IP, DSCP in 802.1p Ethernet QoS klasifikacija, RADIUS in TACACS+ avtentikacija , vgrajena VLAN (IEEE 802.1Q) podpora in polna zmogljivost Ipv6 omogočajo, da so LANTIME časovni strežniki vgradljivi v najrazličnejša omrežja. Zmogljivost NTP strežnika s C051F CPU modulom zagotavlja odziv do 10,000 NTP časovnim zahtevam odjemalcev v sekundi.

Širok izbor I/O modulov: (MRI1-MRI2, ESI1-ESI2 in I/O1-I/O6).
Širok izbor I/O modulov: (MRI1-MRI2, ESI1-ESI2 in I/O1-I/O6).

Kot prva IMS modularna naprava na tržišču, LANTIME M3000 ponuja 10 I/O pozicij. Medtem, ko so vse I/O pozicije namenjene temu, da uporabnik sam izbere svojo želeno kombinacijo IMS I/O modulov, so posebej prve štiri prilagojene za dodatne module z referenčnim virom točnega časa. Vsaka izmed dveh referenčnih ur v M3000 ima lahko razširitev vhodnega signala z eno MRI (Multi Reference Input) in eno ali celo dvema ESI (Extended Source Input) karticama. MRI kartica podpira običajne MRS (Multi Reference Source) referenčne vire kot na primer 1PPS, 10MHz, DCLS in AM kodiran časovni signal (IRIG/AFNOR/IEEE1344 C37.118), medtem ko ESI modul kot vhod sprejme nastavljive frekvence (1kHz-10MHz), 1PPS in E1/T1 signal, ki je v uporabi predvsem v telekomunikacijah. E1/T1 signal podpira SSM/BOC informacijo in jo celostno prenaša na katerokoli E1/T1 izhodno kartico (IMS-LIU). Obenem vseh 10 I/O pozicij (MRI1-MRI2, ESI1-ESI2 in I/O1-I/O6) podpira poljubno kombinacijo I/O izhodnih modulov. Izbira med I/O moduli, ki so že na voljo na tržišču, že sedaj ponuja neverjetno možnost izhodnih signalov, v prihodnje pa bo dodanih še več signalov in fizičnih priključkov. Posebna izhodna modula: LIU (Line Interface Unit) za področje telekomunikacij ponuja do 8 E1/T1 izhodov ter LNO (Low Noise Output) modul z 10MHz sinusnim signalom in nizkim faznim šumom za področje radio in TV difuzije sta že na voljo ob današnji predstavitvi M3000 na trgu.

Standardni izhodni impulzi (1PPS, 1PPM ter prosto programirljivi impulzi) in frekvence (10MHz, 2.048MHz, frekvenčni sintetizator 1kHz-10MHz) so na voljo z dvema vsestranskima I/O karticama BPE (Back Port Expansion) in CPE (Configurable Port Expansion). Obe kartici sta bili zasnovani z namenom zadostiti širokemu spektru različnih fizičnih priključkov in signalno/protokolnih zahtev. Kartici podpirata dvodelno arhitekturo in sicer kot zaledni del (back-end) in čelni del (front-end). Medtem ko zaledni del skrbi za interno usmerjanje IMS sinhronizirnih signalov na zadnji plošči (v primeru BPE) ali za samodejno generiranje širokega spektra različnih izhodnih signalov s pomočjo mikroprocesorja (na CPU modulu), čelni del omogoča izbor signalov, ki so na voljo na različnih fizičnih priključkih. Na ta način je zlahka zagotovljen širok nabor električnih ali optičnih priključkov, kot so BNC, SMA, Twinax, 2-pin DFK, DSUB9 in ST/SC FO konektorji.

CPE (Configurable Port Expansion)
CPE Front-End :: Back-End

Zaradi modularne zasnove M3000, je vsakega izmed modulov mogoče zamenjati med delovanjem naprave. Hkrati lahko uporabnik po potrebi sam razširi zmogljivost sinhronizacije z dodajanjem novih modulov v napravo. S tem je to ena izmed najbolj razširljivih kot tudi prilagodljivih rešitev za sinhronizacijo na voljo danes.

I/O pozicijo v M3000 lahko uporabimo tudi za dodatne mrežne priključke z IMS LNE (LAN Network Expansion) karticami bodisi s 4x10/100 Ethernet bodisi 4x 10/100/1000 Ethernet priključki. Teoretično je možno maksimalno 41 Ethernet priključkov (10 pozicij xLNEx4priključki + 1 na CPU modulu), kar dopušča najrazličnejše konfiguracije omrežja in ločitev po fizičnih segmentih. LTOS V6 „bonding“ funkcija uporabniku omogoča konfiguracijo visoko razpoložljivega sistema z redundantnimi mrežnimi povezavami v primeru okvare kabla ali stikala, pri čem omrežna sinhronizacija nemoteno deluje naprej.

IEEE1588 (Precision Time Protocol, PTP)
funkcionalnost je podprta z novim IMS-TSU (Time Stamp Unit) modulom v kombinaciji z RJ45/SFP Gigabitnim Ethernet priključkom in z vgrajenim dvojedrnim procesorjem, zmogljivosti 1GHz, ki nudi sinhronizacijo stotinam PTP odjemalcem. Meinbergov IMS-TSU modul je tudi eden izmed najbolj zmogljivih PTP rešitev na tržišču, saj podpira 1-step in 2-step, kakor tudi Unicast, Multicast ter hibridni način; Layer 2 (Ethernet), Layer 3 (Ipv4 in Ipv6), ter End-to-End in Peer-to-Peer za določanje zakasnitev. Poleg tega Meinbergova PTP izvedba podpira „default profile“, kakor tudi „telecom profile“, „enterprise“ in „power profile“ delovanje. IMS-TSU modul je nastavljiv kot: Master-only način, Slave-only način, ali pa dinamično preklaplja med obema (primer: Ordinary Clock). V primeru, da TSU modul deluje v „slave“ načinu, lahko služi tudi kot vhodni referenčni signal, ki je predhodno sinhroniziran preko PTP Master Clock v omrežju. V M3000 lahko vstavimo do 10 IMS-TSU modulov, pri katerih lahko vsakemu določimo svoje nastavitve. To nudi različne možnosti uporabe: kot PTP merilni sistem ali kot redundantna PTP master clock ali pa kot PTP prevajalni sistem, ki je na primer preko WAN sinhroniziran z Grandmaster Clock v načinu »telecom profile«, nato pa služi kot lokalni Grandmaster v načinu »power profile« svojim lokalnim PTP odjemalcem.


LANTIME M3000- Aktivni hladilni modul ACM (Active Cooling Module)
Aktivni hladilni modul ACM (Active Cooling Module)

Čeprav je LANTIME M3000 na voljo z aktivnim hladilnim modulom ACM (Active Cooling Module), ki vsebuje redundantne ventilatorje ter vgrajen temperaturni in statusni nadzor, je zasnovan tako, da lahko obratuje tudi brez njega, dokler je dovolj prostora nad in pod napravo, zato da zrak nemoteno kroži skozi ohišje. Ventilatorje lahko po potrebi dodamo tudi kasneje ali jih zlahka zamenjamo na licu mesta, če pride do okvare.

Sam koncept ohišja M3000 je zasnovan tako, da se vsi glavni priključki naprave nahajajo na zadnji plošči. To velja tako za napajalnike kakor tudi za vse sinhronizirne ter ostale vhodno/izhodne signale. Čelna plošča, kjer se nahajajo: osvetljen LC prikazovalnik z menijskimi tipkami, servisni USB vhod ter serijski priključek za upravljanje, hkrati nudi tudi dostop do ACM ventilatorske reže. Obenem je na voljo tudi pritrdilni set za montažo LANTIME M3000 ohišja v 19'' omaro.